5 Aralık 2012 Çarşamba

Doctor Who aşkına!

Merhabalar, günaydınllaarr... :)
Efendim beni bilen bilir, deli gibi yabancı dizi takip ediyorum.. The walking dead, the vampire diaries, doctor who, supernatural, pretty little liars ve daha fazlası..
Ama son bi kaç gündür acayip bir Doctor Who hayranlığı başlamış durumda. Hatta hayranlıktan öte diziyi yaşıyorum resmen.. Doctor'la beraber Tardise atlayıp gitmediğimiz gezegen, görmediğimiz zaman kalmadı... :)



Şimdi belki bilenler vardır nedir bu Doctor Who ? Konusu nedir?
Efenim dizinin başrolü -adından da anlaşılacağı üzere- kendine Doctor diyen, Gallifrey gezegeninden bir zaman lordu. Kendisi uzaylı. Evet uzaylı. :) Ama insana benziyor.. Hatta karşılaştığı 'insan'lar 'Uzaylı mısın? İnsana benziyorsun?' dediğinde, 'İnsanlar time lordlarına benziyor!' diyor. :)

Doctor who aslında ilk bölümü 1963 yılında yayınlanmış kült bir dizi. Zaman lordlarının bir diğer özelliği hemen hemen ölümsüz olmaları.. Yani bir bedende öldüğü zaman başka bir bedene geçerek , onun deyimiyle rejenerasyon -hücre yenilenmesi- geçirerek, kaldığı yerden hayatına devam edebiliyor. Zaman lordları 12 defa rejenerasyon geçirebilmekte yani 13 hayata sahip olabilmektedirler. Doctor'umuzda bu sayı sınırlı mı değil mi henüz bilemiyoruz... Doctor şu anda görüntüde 11. hayatındadır ama 12 rejenerasyon hakkını kullanmıştır.



Şimdi gelelim TARDİS'imizeee :)  Tardis, Doctor'un 1950lerden kalmış mavi bir telefon kulubesi gibi görünen, içi dışından daha büyük, uzay/zaman gemisidir. Tardisle hem uzayda hem zamanda gezebilirsiniz.. :)
 Şunun tatlılığına bakın yaaa..

Bu da içeriden görünüşü.. Demiştim "içi dışından daha büyük" diye..:)
Tabi bu görüntü son Doctor'umuz itibariyle değişmiş durumda...


Doctor'umuz uzay ve zamanda yolculuk ederken sürekli sıradışı maceralara da atılıyor.. Ama çoğu zaman yanında "yol arkadaşı" denilen kişiler de oluyor. Doctor un insan ırkına olan hayranlığı ve sevgisi nedeniyle bu yol arkadaşları çoğu zaman insanlardan oluşuyor. 2005te çekilmeye başlanan modern serinin ilk bölümünde 9. Doctor ve onun yol arkadaşı Rose'u görüyoruz. Yol arkadaşları (modern seride) sırasıyla, Rose Tyler, Martha Jones, Donna Noble, Amy Pond ve Rory Williams ikilisidir. Benim favorim Rose ve Amy. :)

Bu resimde 11. Doctor'umuz ve onun yol arkadaşlarını görüyoruz.
Sırasıyla, Sarah Jane (eski seriden bir yol arkadaşı,zaman zaman konuk oyuncu olarak görüldü.) , Mickey (Rose'un Doctor'la karşılaşmadan önceki sevgilisi), Jackie Tyler (Rose'un annesi), Rose, 10. Doctor, Martha Jones, Donna Noble ve Kaptan Jack Harkness.
Bu resimdekiler de 11. Doctor'umuz ve onun yol arkadaşları Amy Pond ve Rory Williams. Amy ve Rory Doctor'la ilk tanıştıklarında nişanlıydılar, daha sonra evlendiler.
---spoiler---
Gerçi yayınlanan son bölümünde Amy ve Rory ağlayan meleklerin gazabına uğramış ve diziden ayrılmıştır... :(
---spoiler---


Yan diziler:
Kaptan Jack Harkness ve ekibinin uzaylılarla mücadelesinin anlatıldığı, Torchwood adında bir yan dizi vardır.
Aynı zamanda Sarah Jane Adventures adında, Sarah Jane ve maceralarını anlatan bir yan dizi de vardır. Ama Sarah Jane karakterini canlandıran oyuncunun ölmesinin ardından dizi bitmiştir.


Doctor'umuzun bir diğer özellik silahlardan ve savaşdan nefret etmesidir. Zaten bu özelliğiyle beni tam kalbimden vurmuştur ya.. :))
Doctor'un tek silahı ( ne kadar silah denebilirse :) ) Sonik tornavidasıdır. Tardis'inden sonra adeta gözünün bebeğidir. :)

Sonik tornavidayla yapabilceklierinin sınırı yoktur.. Aslında vardır. :) Çünkü sonik tornavida -neden olduğu bilinmiyor- tahtalara işlemiyor..
Bu sonik tornavidalar, Tardis'in mini boyutlardaki kopyaları vs. internette falan satılıyor. Doctor who hayranları -kendilerine verdikleri isimle whovian'lar- bunları deli gibi alıyorlar. İlk bulduğum fırsatta bir sonik tornavida da ben alıcam. :)

Hadi  bir de 1963den günümüze Doctor'larımızı inceleyelim..



Sırasıyla bütün Doctor'lar resimde görüldüğü gibidir.. Yine benim favorimi sorucak olursanız 10 ve 11. Doctorlar.. 10. Doctor'u David Tennant (bebeğiimm<3<3<3) 11. Doctor'u da Matt Smith canlandırmaktadır.

Doctor'un dostları olduğu kadar düşmanları da var tabiki.
En büyük düşmanı; Dalek'lerdir.

Sevimli göründüğüne bakmayın, en ölümcül olanıdır. Zamanında Doctor'un gezegeni Gallifrey ile Dalekler arasında büyük bir savaş çıkmış. Savaşın adı Zaman Savaşı (Time War.) Bütün zaman lordları ölmüş, geriye yalnızca Doctor kalmıştır. Zaman lordlarının hepsinin ölmesine karşılık, Daleklerin hepsi ölmemiş hatta büyük bir kısmı kurtulmuştur.

Gelelim asıl soruya: Doctor Who? Doctor Kim?
Bu sorunun cevabı henüz yok. Doctor kendi adını sır gibi saklıyor... Geçmişinde yaşadığı dalek savaşından kaçtığı için, isminden de kaçıyor gibi söylentiler var ama henüz doğrulanmadı.
----

En son yayınlanan bölümü 30 eylülde yayınlanmış ve sezon arasında girmiştir. Yeni bölümleri sabırsızlıkla bekliyorum... :)
Dizi şimdiye kadar 7 sezondan oluşuyor. Tabi bu bahsettiğim hep modern seri. 1963-2005 arasını henüz izlemedim. Bulursam izliycem. 
Dizi tavsiyesi arayanlar daha fazla aramasın, daha önce izlemedilerse mutlaka Doctor Who'ya başlasınlar efendim... :)
Kendime de neden Gallifrey'in Asi Kızı dediğimi anlamışsınızdır bu yazıyla. :P

En başta bahsettiğim diğer dizilerden merak ettiğiniz, izlesem mi acaba nasıldır ki dediğiniz diziler varsa, yorum bırakın, anlatmaya çalışayım.. :)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Template by Suck my Lolly