20 Aralık 2012 Perşembe

Dizi önerisi : Fringe

Merhabalaar! Doctor Who 'dan sonra bir baska dizi önerimle karşınızdayım sayın okurlar.
Bilmeyenler için Fringe hakkında viki'de yazılanlar:




FringeJ. J. AbramsAlex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanan Amerikan bilim kurgu dizisi. Dizide Kamu Güvenlik Teşkilatı(Department of Homeland Security) denetimi altındaki FBI'ın bir kolu olan ve BostonMassachusetts merkezli Fringe Bölümü anlatılmaktadır. Fringe takımı korkunç ve tüm dünyayı etkileyebilecek açıklanamayan olayları açıklamak için alışılmamış bilimsel yöntemlerden ve FBI soruşturma yöntemlerinden yararlanmaktadır. Dizi The X-FilesAltered StatesThe Twilight Zone ve Dark Angel dizilerinin harmanlanmasından oluşmuştur.[1]
Dizinin prömiyeri Kuzey Amerika'da Fox Yayın Şirketi tarafından 19 Ağustos 2008'de yapılmıştır. Fringe dizisi Fox'un Remote-Free TV girişiminin bir parçası olmuştur. Dizi televizyonlardaki diğer dramalara göre daha uzun sürmektedir. Reklamlar için verilen ara dizinin süresini 6 dakika daha uzatmaktadır.[2] Dizi reklam arası verdiğinde ekranda reklamların ne kadar süreceğini gösteren bir yazı çıkmaktadır. 1 Ekim 2008'de dizinin birinci sezonu 22 bölüme yükseltildi.[3] Daha sonra bu karar değiştirilerek 12 Mayıs'ta 20. bölümünde ilk sezonun finali yapıldı.[4] Dizinin ikinci sezona başlaması kararı alındı.[5] İkinci sezon prömiyeri 18 Eylül 2009'da yapıldı[6] ve Fox'un "Remote-Free TV" denemesi ise daha fazla devam ettirilmedi.
6 Mart 2010'da Entertainment Weekly ve Variety dergileri dizinin üçüncü sezondan devam edeceğini açıkladı.[7] Daha sonra ise bu sezonun 22 bölüm olacağı açıklandı.[8]



Dizimag'de yazanlar:
Bilimkurgu, drama ve gerilimin iç içe geçtiği yapımda bir özel ajan, bir bilim adamı ve oğlundan oluşan üçlümüz, bir dizi inanılmaz olayla bağlantılı ölümcül bir gizemi çözmeye çalışıyorlar...

Tüm yolcuların ve mürettebatının ölmüş olduğu, içinde hiçbir hayat belirtisi bulunmayan bir uçak Boston Logan Havalimanı'na iniş yapar... Bu gizemli olayı araştırmak üzere, FBI Özel Ajanı Olivia Dunham (Torv) görevlendirilir. Ancak araştırma esnasında ortağı Özel Ajan John Scott (Valley), ölümün kıyısına gelir. Çılgına dönen Dunham, umutsuzca ona yardım edecek birilerini aramaya başlar. Bu durum, özel ajanımızı günümüzün Einstein'ı Walter Bishop'a (Noble) götürür. Ancak Bishop, 17 yıldan fazla zamandır akıl hastanesindedir ve ona ulaşabilmenin tek yolu da asi oğlu Peter'ı (Jackson) yardım etmeye ikna etmekten geçer. Özel Ajan Philip Broyles'ın (Reddick) emrindeki üçlümüz, zamanla o ölümcül uçakta yaşananların, çok daha büyük ve şok edici bir gerçeğin sadece ufak bir parçası olduğunu keşfedeceklerdir...
Gelelim benim yorumlarımaaa...
Efendim dizimizin konusu genel olarak, "bilimsel açıdan işlenen terör olayıları."

Dizi, Walter Bishop adında bir bilim adamının yaklaşık 20 sene önce yaptığı çalışmalardan ilham alınarak,çalışmaları geliştirilerek tasarlanmış bir terör saldırısıyla başlar. Baş kahramanımız Olivia Dunham, FBI'ın Fringe Division bölümünde özel ajan olarak çalışmaktadır. Ve bu terör saldırısını incelemek için görevlendirilmiştir.
Yaptığı araştırmalar onu Walter ve oğlu Peter Bishop a götürür.

Soldan sağa: Peter Bishop, Olivia Dunham, Walter Bishop

Walter 20 sene önce labaratuvarında meydana gelen bir kazadan suçlu bulunmuş, ve akıl sağlığı yerinde olmasdığı için bir akıl hastanesine yatmıştır. Oğlu Peter'la araları açıktır. Ve Peter yasadışı işler yapmaktadır.
Olivia, Walter'ı hastaneden çıkarır ve maceralar başlar..


Dizinin ilerleyen bölümlerine parapsikoloji,paralel evren, zaman ve uzay sürekliliği vs. işleniyor.
Şu anda 5. ve son sezonu çekilmekte ve yayınlanmakta.


Karakter analizleri:
Olivia Dunham: Fbı ajanı. Zeki. Küçükken Walter'ın deneylerine maruz kalmış,özel yetenekleri var.Sürekli güçlü görünmeye çalşıyor.
Peter Bishop:Walter'ın oğlu. Yasadışı işler yapıyor.Sahte bir MIT diploması var. Babasıyla arası açık. 
----SPOİLER---
Walter'ın gerçek oğlu ölünce paralel evrene geçerek öbür Peter'ı getiriyor. Dizide gördüğümüz paralel evrende olması gereken Peter.
---SPOİLER---
Walter Bishop: Yaklaşık 20 sene boyunca akıl hastanesinde kalmış. Iq seviyesi oldukça yüksek. Zamanında illegal deneyler yapmış. Dizide kafası 7/24 güzel, sürekli LSD kullanırken görebilirsiniz. :)
Astrid: FBI ajanı. Araştırmalarda yardımcı oluyor. Walter'ın özel asistanı gibi. Walter tüm dizi boyunca Astrid dememiştir, Aspirin, Astor vs isimler uydurmuştur.
Nina Sharp: Düşman gibi görünse de Walter'ın eski yakın arkadaşıdır. Ve Fringe birimine oldukça yararı dokunmuştur.
Philip Broyles: Olivia'nın üstü. Nina Sharpla garip bir ilişkisi var. Zaman zaman sert olsa da, her durumda Olivia ve ekibinin arkasında.


Eğer daha önce izlemediyseniz mutlaka ama mutlaka izlemelisiniz! Pişman olmıycaksınız!


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Template by Suck my Lolly